14 nov 2013
november 14, 2013

Eerste “passief huis” komt in Kerkwijk

Als het aan Elwin van Steenbergen van Bouwbedrijf van Steenbergen ligt komt het eerste bijna energie neutrale huis in de Bommelerwaard te staan in Kerkwijk.‘Passiefhuizen’ zijn woningen waar tot in de kleinste details rekening gehouden is met het besparen van energie. “Geen dubbel glas in de ramen, maar drievoudig glas”, geeft Elwin aan als voorbeeld.

Samen met JongZeeuw Architecten uit Herwijnen heeft hij een woning ontworpen voor op een kavel in Kerkwijk, bij het Raadhuis. Een mooi vrijstaand huis, met veel hout en een rieten kap. In Duitsland en België zijn ‘passief huizen’ al helemaal ingeburgerd. “We lopen hier dus eigenlijk een beetje achter”, vertelt de 30-jarige Elwin, die sinds 2009 zijn eigen bouwbedrijf heeft.

Het Rijk heeft het voornemen om vanaf 2020 alles energie neutraal te laten bouwen. Elwin wil daar nu al op inspringen en heeft zich er dan ook al in verdiept. Ook is hij lid geworden van vereniging DNA in de bouw, een kennisplatform waar veel bedrijven bij betrokken zijn. “Mensen denken vaak meteen aan zonnepanelen of warmte-terug-wininstallaties en andere apparatuur. Maar dat is niet waar het om draait. Bij passief bouwen moet de woning van onderen, aan de zijkanten en van boven compleet geïsoleerd en kierdicht zijn. Je zorgt er op die manier voor dat je de warmte of juist de frisse lucht binnen houdt. Vergelijk het met een thermoskan.”

Mag je dan nooit meer een raam open zetten? “Ja natuurlijk wel”, zegt Elwin. “Frisse lucht is juist goed. Je moet alleen goed weten op welke momenten je dat doet.” Als de ‘buitenschil’ van het huis perfect in orde is, kan de bewoner kiezen welk verwarmingssysteem hij prettig vindt. “Een warmtepomp, de wtw-installatie, een houtkachel of zonne-energie, alles is mogelijk”, aldus Elwin. “Je krijgt hoe dan ook een aangename temperatuur in je hele huis en verliest nergens warmte.”

De bouw van een ‘passief huis’ is ongeveer tien procent duurder dan een reguliere woning. Maar de energierekening gaat minstens tachtig procent omlaag, dus de investeringskosten haal je er in een paar jaar uit. Ook bestaat de mogelijkheid dat je een hogere hypotheek krijgt, omdat je vaste lasten omlaag gaan.

Bron: Het Kontakt – Foto: Levin den Boer