27 nov 2013
november 27, 2013

Meer hypotheek voor energieneutraal en renovatie

De overheid verruimt per 1 januari 2014 de hypotheeknormen voor woningen die energieneutraal zijn of waarvoor renovatie noodzakelijk is.

Eigenaars van energieneutrale woningen mogen vanaf volgend jaar 13.500 euro meer hypotheek krijgen dan normaliter op basis van hun inkomen is toegestaan. Bij een energieneutrale woning wekt de woningbezitter net zo veel energie op als hij verbruikt. De energiemeter staat dus op nul.

Voor woningen waarbij renovatie noodzakelijk is, mag de woningbezitter voortaan een hypotheek krijgen boven de maximale verhouding tussen hypotheek en marktwaarde. Momenteel ligt die maximale verhouding op 105 procent, maar per 1 januari wordt dat 104 procent.
Onder renovatie valt ook funderingsherstel. De extra leenruimte kan alleen worden verstrekt als de gemeente de renovatieproblemen officieel erkent en daar regelingen voor heeft. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een speciale regeling voor paalrot.

De ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen en Rijksdienst) hebben de veranderingen begind deze maand aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe normen zijn gebaseerd op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

De overheid geeft de bank nu weliswaar meer mogelijkheden om in specifieke gevallen een ruimere hypotheek te verstrekken, maar de nieuwe normen zijn niet afdwingbaar. De bank kan dus zelf bepalen om deze ruimte wel of niet te benutten.